Maandag 30 mei 2016 heeft Jan-Willem van der Hek (1987) de titel ‘Beste sommelier van Nederland’, de Trophée Henriot, op het Nederlands Kampioenschap Sommeliers, gehouden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch gewonnen.

Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden nummers twee en drie.

Het NK wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), dit keer als onderdeel van het 30-jarig bestaan van het gilde. Zodoende mag Van der Hek de titel twee jaar lang dragen. Naast de felbegeerde trophée mocht Van der Hek een fles Henriot Champagne in ontvangst nemen en de kostbare iFavine (een apparaat dat wijnen belucht), een pakket Zuid Afrikaanse wijnen van het Wines of South Africa en een fles Terres de la Baume Cabernet Sauvignon van Domaine de la Baume.

Op maandagochtend begonnen maar liefst 17 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten aan een jury waaronder voormalig 3-sterren chef Cees Helder en een wijn decanteren. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd zoals een wijn blind proeven, een luxe wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten.

Na intensief juryberaad bracht juryvoorzitter René van Heusden het verlossende woord en wees Jan-Willem van der Hek aan als winnaar.
Ruben Kwakman won in 2014 en zal daarom nog namens Nederland in het EK in Wenen zijn opwachting maken.
 
Jan-Willem van der Hek is een van de zes Nederlandse sommeliers in het bezit van het internationale ASI diploma en werkzaam bij restaurant La Première in Anna Pauwlona. Tevens heeft hij zijn eigen bedrijf Flex4Wines/Cwines en werkt als wijnadviseur voor supermarktketen Lidl. Hij won de Trophée Henriot al eerder in 2012, won in 2014 de Castel Cup in Polen en legt komend najaar als eerste Nederlandse kandidaat ’s werelds zwaarste wijnexamen tot Master Sommelier af. 

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Winnaar Trophée Henriot 2016