Product was successfully added to your shopping cart.

2016 Esquisse

Schrijf de eerste review over dit product

De combinatie van druiven geeft in de wijn duidelijk tonen van fruit als abrikoos en
perzik. De wijn heeft een indrukwekkend rijke smaak met een fijne aciditeit en
een lange afdronk.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Login voor prijzen

Login voor prijzen

Details

Domaine Vaquer is in 1912 opgericht door de overgrootvader van Bernard Vaquer, wijlen echtgenoot van Fréderique Vaquer. Bernard volgde zijn opleiding in Dijon, alwaar hij Fréderique leerde kennen. Na zijn opleiding keerden zij terug naar het familiedomein. Sinds het overlijden in 2001 is Fréderique de wijnmaakster van het domein. Als “Bourguignonne” maakt zij een stijl wijnen, die doet denken aan de rode wijnen uit de Côtes de Nuits. In dit gedeelte van de Roussillon vindt men een bodem, die kalkrijk is en men treft volop die typische Mediterrane “garrigue” aan. In dit gedeelte heeft de wind een belangrijke rol. Het wijngaardareaal van Vaquer ligt op 200 meter boven zeeniveau en is in totaal zo’n 15 hectare groot. Fréderique Vaquer werkt zo natuurlijk mogelijk in de wijngaarden, oftewel volgens de regels van de agriculture raissonnée. Dus veel werk in de wijngaarden, om deze op een zo natuurlijke mogelijke wijze te onderhouden. Er wordt op een zo rijp mogelijk moment geoogst en alle druiven worden ontsteelt.  Bij de rode wijnen prefereert zij rémontage boven pigeage. Zoveel mogelijk wordt er met natuurlijke gisten gewerkt en de fermentatie vindt plaats op cementen vaten. Eén of twee wijnen ondergaan een opvoeding op eiken, maar dit is puur om bepaalde aroma’s te laten ontwikkelen en niet om hout nadrukkelijk in de wijnen naar voren te laten komen.

 

 

Herkomstbenaming:

AOP Côtes du Roussillon

Druivenras(sen):

40 % roussanne, 40% macabeo, 20% grenache blanc & gris

Wijngaard:

De roussanne is aangeplant in 1999, macabeo meer dan 30 jaar oud en de “field-blend” grenache is meer dan 50 jaar oud. De bodem bestaat argilo-calcaire afzettingen en de wijngaard ligt op zo’n 200 meter boven zeeniveau. Er komen veel keien en kiezels voor veroorzaakt door de gletsjers die hier in de IJstijd lagen.

Vinificatie:

Na de oogst (opbrengst van 25hl/ha) de druiven is er een koude schilinweking van 24 tot 36 uur. Hierna volgt de persing in een pneumatische pers en alcoholische fermentatie in betonnen cuves op 16°C tot 18°C. Er vindt geen malolactische gisting plaats en na de fermentatie wordt de wijn overgestoken op andere vaten waar nog 3 maanden lie contact is met dagelijkse bâtonnage, als in Bourgogne.

Houtopvoeding:

Geen

Smaakomschrijving:

De combinatie van druiven geeft in de wijn duidelijk tonen van fruit als abrikoos en perzik. De wijn heeft een indrukwekkend rijke smaak met een fijne aciditeit en een lange afdronk.

Smaaktype:

Filmend & Rond

Alcohol:

13,5%

Serveren:

8-10ºC

Bewaren:

tot 8 jaar na de oogst

Werkwijze:

Agriculture Raisonnée

 

Extra informatie

Producent Domaine Vaquer