Product was successfully added to your shopping cart.

2015 Terra de Cuques

Schrijf de eerste review over dit product

Zeer mineraal en veel groene kruiden in de neus. Fijne aciditeit in de smaak met wederom de invloed van mineralen en een lange afdronk.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Login voor prijzen

Login voor prijzen

Details

Het is het jaar 2000 als Dominik Huber en Eben Sadie elkaar ontmoeten bij Mas Martinet in Spanje. In 2001 plukken zij samen bij de Perez-familie in Cims de Porrera zes weken lang druiven en raken bevriend. Na samen twee maanden te hebben gewerkt bij Spiceroute in Zuid-Afrika starten zij samen een klein project in Priorat. Met de hulp van de Perez-familie kunnen zij wat druiven kopen en zij maken samen de eerste jaargang Dits del Terra. In 2003 kunnen zij dan een eigen kelder starten in Torroja del Priorat waar in de loop der jaren steeds meer verschillende wijnen worden gemaakt. Vanaf 2007 is Dominik fulltime bezig met zijn Terroir al Limit en vanaf dat moment veranderd ook de wijze van wijn maken. Barriques maken plaats voor vaten van 1200 tot 3500 liter en er worden 500-liter vaten geïntroduceerd. Een wijze van vinifiëren waar extractie plaats maakt voor een traditioneel Bourgondische stijl van wijn maken. “Vinification entière”, geen pigeage of remontage alles om die kracht waar Priorat altijd om bekend stond te vermijden. Inmiddels heeft Eben Sadie besloten om zich volledig te concentreren op zijn Swartland en wordt er door Dominik volledig biodynamisch gewerkt met zo min mogelijk sulfiet. De wijnen worden echt gemaakt voor de gastronomie, de wijnen zijn licht, verfijnd en elegant om te kunnen matchen met gerechten uit de beste keukens.

 

 

Herkomstbenaming:

d.o. Priorat, Spanje

Druivenras(sen):

90% PX, 10% Muscat d’Alexandrie

Wijngaard:

De wijngaard voor de PX is in El Molar en de bodem bestaat hier voor een groot gedeelte uit klei. Muscat staat op een wijngaard in Porrera waar de bodem een hoog percentage leisteen heeft.

Vinificatie:

Er wordt hier gewerkt met een opbrengst van 3.000 kilo per hectare en er is een productie van 9.000 flessen. PX wordt geperst in een oude verticale “basket press”. De druiven worden gekneusd door er over heen te lopen en daarna zeer langzaam geperst. Muscat wordt gemaakt zoals de rode wijnen bij Terroir. De hele trossen worden in kistjes van 10 kg naar de kelder gebracht en direct in het vat gedaan. Als het vat vol is wordt deze afgesloten en start de fermentatie op een volledig natuurlijke wijze zonder toevoeging van gist of enige additieven. De temperatuur blijft tussen 20° en 28°. Na de eerste fermentatie wordt er geperst en om de most helemaal droog te vinifiëren volgt een tweede gisting. De opvoeding vindt hierna plaats op cement. Terra de Cuques rijpt 12 maanden op 2500-liter tanks.

Houtopvoeding:

Neen

Smaakomschrijving:

Zeer mineraal en veel groene kruiden in de neus. Fijne aciditeit in de smaak met wederom de invloed van mineralen en een lange afdronk.

Smaaktype:

Puur & Eerlijk

Alcohol:

14,5%

Serveren:

10-12ºC

Bewaren:

tot 10 jaar of langer na de oogst

Werkwijze:

Biodynamische wijnbouw

 

Extra informatie

Producent Terroir al Limit