Product was successfully added to your shopping cart.

2014 Les Asteries, a.c. Saint Emilion Grand Cru

Schrijf de eerste review over dit product

Opvallend bij deze wijn is de mineraliteit in zowel geur als smaak. De tonene van fruit die in de wijn de boventoon voeren zijn de tonen van pruimen, zwarte bessen, maar ook florale tonen. De wijn heeft best forse tannine, maar de fruittonen compenseren voldoende. Dit is een wijn met een enorm bewaarpotentieel.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Login voor prijzen

Login voor prijzen

Details

Jonathan Maltus kwam in zijn jaren als dertiger in contact met een wijnmaker in Zuid-Frankrijk. In ruil voor hulp in sales leerde hij van deze wijnboer het vak van wijnmaker. De ontmoeting met deze wijnmaker veranderde zijn leven voorgoed. Twee jaar later, in 1994, kocht Jonathan Maltus het vervallen Château Teyssier om zijn droom te verwezenlijken: wijnen maken in Saint Emilion en dan de beste! Deze periode in de jaren negentig staat bekend als de periode dat nieuwe wijnmaakmethodes in opkomst kwamen in deze streek en de wijnmakers die dit introduceerden werden ook wel garagistes genoemd. Jonathan stond middenin deze nieuwe groep wijnmakers en al snel werd zijn single vineyard-wijn Le Dôme gerekend tot de top 3 wijnen van de streek. Nu meer dan 20 jaar later heeft Jonathan een indrukwekkend aantal wijnen, allen van geselecteerde wijngaarden met een bijzonder terroir. Het Chateau Teyssier is zijn thuis en de wijngaarden van dit chateau beslaan nu zo’n 20 hectare.

 

 

Herkomstbenaming:

AOC Saint Emilion Grand Cru, Frankrijk

Druivenras(sen):

70% merlot, 30% cabernet franc

Wijngaard:

De wijngaard voor Les Asteries is slechts 1,2 hectare groot en is aangeplant in 1920. Deze wijngaard ligt vlakbij het befaamde Clos Fourtet en de stad Saint Emilion. Het bijzondere van de wijngaard is dat deze de extreme vorst van 1956 heeft overleefd en dat de twee verschillende druivensoorten volledig door elkaar zijn aangeplant. Hierdoor is er dus ook maar één oogstmoment. De bodem heeft eerst een laag klei en daarna komt een forse laag kalkgesteente. Dit harde kalkgesteente wordt “calcaire à asteries” genoemd en de naam van de wijn is een verwijzing naar dit bijzondere bodemtype. Dieper in de bodem komt dan een laag ijzerhoudende klei.

Vinificatie:

Na de handmatige oogst is er een strenge selectie van de druiven. Eerst een controle van de trossen en na het ontstelen worden de druiven één voor één nogmaals gecontroleerd. Hierna volgt de persing en de most wordt dan in grote houten vaten gedaan voor de fermentatie. Hierna overgestoken en de malolactische gisting vindt plaats op Frans eiken. Hierop lagert de wijn gedurende 12 maanden.

Houtopvoeding:

Ja

Smaakomschrijving:

Opvallend bij deze wijn is de mineraliteit in zowel geur als smaak. De tonen van fruit die in de wijn de boventoon voeren zijn de tonen van pruimen, zwarte bessen, maar ook florale tonen. De wijn heeft best forse tannine, maar de fruittonen compenseren voldoende. Dit is een wijn met een enorm bewaarpotentieel.

Smaaktype:

Rijk & Uitbundig

Alcohol:

13,5%

Serveren:

16-18ºC

Bewaren:

tot 10 jaar of langer na de oogst

 

Extra informatie

Producent Jonathan Maltus Wines